luni, 10 ianuarie 2011

Cozonac Rosencrantz



Reteta e luata de pe blogul Gabrielei Cara.
- 400 g de faina
- 2 oua intregi
- arome (zahar vanilat, coaja de lamaie)
- un praf de sare (eu nu pun niciodata sare la dulciuri)
- un pahar mic cu lapte cca.110 ml
- 25 g de drojdie
- 3 linguri de zahar pentru lapte
- 130 g de unt
- 6 linguri de zahar pentru unt
- 10 linguri de zahar pentru caramel
- nucamacinata

Cele 10 linguri de zahar se caramelizeaza si se tapeteaza cu el o cratita cu diametru 26 cm. Folositi o cratita de care sa nu va fie mila ca se arde. :)
Intr-un castron punem faina, ouale zaharul vanilat si coaja de lamaie.


Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut
si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.
Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin
peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.
Se framanta aluatul 10 minute,
pe blatul de lucru, usor infainat.
 Se intinde o foaie dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime. Se unge foaia cu amestecul de unt si zahar si se presara deasupra nuca macinata.


Se ruleaza foaia si se taie sulul in 6 bucati egale.


Cele 6 bucati se pun in cratita tapetata cu zahar caramel, pastrand o oarecare distanta intre ele. Dupa o ora ele au crescut si arata asa:


 Se pune cratita in cuptor pentru aproximativ 35 minute. 



Cand e gata, cozonacul trebuie rasturnat imediat pe un platou, altfel zaharul caramel se intareste si cozonacul nu mai poate fi scos din cratita.
 




E foarte bun, pufos in interior si crocant deasupra , acoperit de un strat generos de caramel.
Din pacate toate pozele au fost facute seara, fara lumina naturala si calitatea lor nu e cea mai buna.


14 comentarii:

  1. Que delicia de receta, esto se ve fantastico del todo.

    Saludos

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau si eu asa bunatate de cozonac...

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata demential! Trebuie sa-l refac si eu ;-) pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Nagyon sokszor sütök dioscsigát , de ezt a karameles verziót még nem ismerem.
    Mivel hogy imádom a karamellt (látszik is rajtam),biztos kipróbálom:) Puszi

    RăspundețiȘtergere
  5. Gracias Angelica. Besos para ti tambien.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu conteaza calitatea fotografiei, important este produsul. Este minunat, abia astept sa-l execut si eu. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hú ez nagyon finom lehet!!!megpróbálom elkésziteni,remélem a receptet lefoditja rendesen!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Super arata!!!Am sa-l incerc si eu,arata minunat...am tot vazut reteta dar am ceva emotii sa o fac,:))...eu nu ma prea omor dupa zaharul ars,:))...dar macar o data il voi incerca,:)
    Te pup,o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. ESTI GENIALA !!!!!!! Da-ne cat mai multe retete si-ti vom ramane profund recunoscatoare. PUPICI !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.