vineri, 2 ianuarie 2015

Tort stea



Bine v-am regasit si in 2015! Mai intai vreau sa va multumesc tuturor celor care imi urmariti blogul, imi apreciati postarile si imi trimiteti comentarii. De multe ori nu am timp sa va raspund tuturor, imi pare rau ca nu am suficient timp cat sa ma ocup mai mult de blog. De acum incolo probabil voi sta si mai prost cu timpul, dar am sa incerc sa postez retete noi pentru voi toti prietenii mei virtuali. Va doresc tuturor tot ce imi doresc si mie, adica tot binele din lume. Si va invit sa fiti alaturi de mine si in acest an.
Aceasta prima postare din an este un tort, un tort diplomat, putin diferit de vechea mea reteta de diplomat. Am umblat si la cantitati pentru ca am adaptat tortul la o forma de stea pe care am cumparat-o zilele trecute si care e mai mica decat forma de tort pe care o folosesc de obicei. Am uitat sa pozez forma, dar in zilele urmatoare voi face o poza si la steluta mea de silicon pentru ca probabil multe dintre voi ati cumparat aceasta forma care a aparut odata cu revista "Perfecte pentru cuptor".

Blat:
-4 oua
-6 linguri zahar
-2 linguri apa
-2 linguri ulei
-coaja rasa de la o lamaie
-6 linguri faina
-1 plic praf de copt

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare.
 Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul.  Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu mixerul, Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri.
Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Turnam compozitia in forma de silicon. Forma de silicon e foarte moale si trebuie pusa intr-o tava obisnuita de prajitura si asa se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mic si se coace blatul 35 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Forma de silicon nu trebuie unsa cu nimic, blatul se va desprinde usor si nu se lipeste.


Crema:
-3 galbenusuri
-1 lingura rasa faina
-180 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-1 lingurita coji de lamaie confiate
-300 ml lapte
-300 ml frisca
-1 1/2 plic gelatina
-1 cutie compot de ananas

Intr-o cescuta se pun 3-4 linguri de suc de la compotul de ananas si se pune gelatina (1 plic si jumatate) la hidratat.
Intr-un vas se pun galbenusurile amestecate cu zaharul, faina, laptele ci coaja de lamaie confiata si se fierbe crema pana se ingroasa. Se lasa apoi sa se racoreasca putin, apoi se adauga gelatina hidratata. Se amesteca pana se dizolva gelatina, apoi se lasa crema sa se raceasca. Dupa ce crema s-a racit, se adauga frisca batuta si se amesteca. Blatul se taie in doua, se insiropeaza cu siropul de la compotul de ananas. Se pune primul blat in forma de stea, se pune jumatate din crema peste care se pun cubuletele de ananas, restul de crema, al doilea blat insiropat si se pune tortul in frigider minim 4 ore. Eu l-am lasat peste noapte. Si pentru ca forma de tort nu e foarte inalta, m-am ajutat de folie de aluminiu si am pus pe margini pentru a nu se scurge crema.

Decor:
-200 ml frisca
-stelute din ciocolata neagra topita
-felii de lamai si portocale deshidratate

Pentru stelutele de ciocolata, am desenat pe hartie de copt conturul stelutelor ajutandu-ma de o forma de biscuiti.  Am topit cateva patratele de ciocolata neagra, am pus ciocolata topita intr-o punga careia i-am taiat un colt si am desenat dupa contur stelutele de ciocolata. Am presarat pe stelute bombonele aurii si argintii si am pus stelutele 10 minute in frigider.
Am taiat cateva rondele subtiri de lamaie si portocala, le-am pus intr-o tava pe hartie de copt si am pus tava in cuptor timp de o ora, cu usa cuptorului intredeschisa, apoi am intors rondelele si le-am mai uscat inca o ora.
Tortul l-am acoperit cu frisca batuta, am presarat fulgi de cocos si am ornat cu stelute si felii de lamaie si portocale.







4 comentarii:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.