luni, 5 septembrie 2016

Kırmızı Mercimek Çorbası - Supa turceasca de linte rosie


Nu stiu daca v-am mai spus, dar ma declar fan al bucatariei orientale. Imi plac retetele turcesti si arabesti si in mod deosebit imi plac mancarurile lor din ingrediente simple (naut, linte, bulgur), din legume (rosii, ardei, vinete) si nelipsitul ulei de masline. Reteta mea preferata din bucataria turceasca nu e kebabul si nici shaorma,( desi la mare obisnuiesc sa mananc cel putin o data shaorma si mai fac si acasa) ci acest fel de mancare numit Imam bayildi.  Azi in schimb, vin cu o reteta simpla de supa-crema de linte rosie, dar care mai contine si alte legume, o supa crema aromata si usor picanta care ne-a placut tare mult si pe care cu siguranta o voi repeta.

  Ingrediente:
-200 g linte rosie
-1 ceapa
-2 morcovi
-2 rosii
-2 catei de usturoi
-1 lingurita chimion
-1 lingurita boia iute
-2 linguri ulei de masline
-sare dupa gust
-1 lingura vegeta
 -lamaie (optional)
-piper

Mai intai se spala lintea si se pune la inmuiat in apa calduta pentru o ora. Intre timp se curata ceapa, morcovii, usturoiul si rosiile . (Rosiile se decojesc si vom folosi doar pulpa.)
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, impreuna cu morcovul ras, usturoiul tocat si chimionul. Se adauga rosiile decojite in prealabil si date pe razatoare si boiaua iute si se lasa sa fiarba cateva minute. Se adauga apoi 1 l apa si lintea scursa si vegeta si se lasa sa fiarba aproximativ 30 minute, timp in care ingredientele incep sa se omogenizeze. Supa va fi destul de groasa si cremoasa, astfel ca daca vreti puteti sa mai adaugati apa. In final se adauga sare si piper, apoi se amesteca cu blenderul vertical, pana devine cremoasa. Se serveste cu felii de paiine prajita. Optional, puteti adauga in farfurie putin ulei de masline si zeama de lamaie, daca va place supa mai acrisoara. Eu prefer fara lamaie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.