duminică, 26 mai 2013

Pariziene cu mere



Din ciclul "nimic nu se arunca, totul se transforma", am facut aceste pariziene cu mere. Cu merele mici si scofalcite pe care Alex le-a primit la scoala si pe care nu le-a mancat. Ce-i drept nici mie nu prea mi-a venit sa le mananc, desi sigur sunt mai sanatoase decat merele din import din supermarket.... Dar le-am venit de hac in final....Si cum aveam de mult pe lista parizienele si vremea urata si ploioasa m-a tinut in casa, am bifat si aceasta reteta din lunga lista de asteptare. 
Reteta e una simpla si destul de rapida si la prima vedere e greu de crezut ca din ingrediente atat de putine rezulta o minune dulce, pufoasa si aromata ca aceste pariziene.
Reteta am luat-o de pe blogul Ghiocelei, insa am facut o cantitate putin mai mica.

Ingrediente:
-400 g faina
-25 g drojdie proaspata
-70 g zahar
-200 ml lapte caldut
-1 ou
-50 g unt
-coaja rasa de lamaie
+
-800 g mere 
-150 g zahar
-1 lingurita scortisoara

Merele se curata, se taie in bucati mici. Se adauga zaharul si se calesc pana cand scade tot sucul lasat de mere. Se adauga scortisoara dupa gust.

Pentru aluat, se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut. Se topeste untul, se amesteca cu laptele ramas si zaharul. Se pune faina intr-un castron, la mijloc se face o gropita in care se toarna drojdia, untul topit cu laptele si zaharul si oul batut. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura, dupa care se framanta cu mana tot in castron. Se acopera castronul cu o folie peste care se aseaza un prosop si se lasa la dospit o ora.
Dupa o ora, aluatul isi va dubla volumul. Se imparte in 10 bucati cat de cat egale. Se intinde fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi, pe mijloc se pune o lingura de mere, se pliaza si se preseaza cu gedetele pentru a se lipi aluatul, iar cealalta jumatate se taie in fasii care se infasoara peste partea lipita. Sper ca pozele sa fie  suficient de clare si explicite.
Se pun rulourile obtinute intr-o tava pe hartie de copt. Se lasa sa mai creasca 12-20 minute, apoi se ung cu galbenus de ou si se coc la foc mic aproximativ 35 minute, pana se rumenesc.









5 comentarii:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.