joi, 25 ianuarie 2018

Prajitura cu ananas si caramel



Azi va ispitesc cu un desert, o prajitura delicioasa, cu caramel si ananas din compot, de la dragii mei prieteni de la Sun Food. Va invit s-o incercati, e o prajitura simpla dar rezultatul e peste asteptari.

Ingrediente:
-6 oua
-200 gr zahar
-200 gr faina
-1 plic praf de copt
-125 gr unt
-esenta de vanilie
-coaja rasa de la o lamaie
-150 gr zahar pentru caramel
-1 conserva de ananas Sun Food
-300 ml smantana pentru frisca

Mai intai se caramelizeaza cele 200 g zahar, avand grija sa nu se arda zaharul, ci sa aiba o culoare frumoasa, de chihlimbar. Se tapeteaza cu hartie de copt, o tava de 20/30 si se toarna caramelul obtinut  astfel incat caramelul sa acopere in intregime fundul tavii. Ananasul se scurge si se pun bucatile de ananas peste caramel. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul si se bat in continuare pana se topesc cristalele de zahar si rezulta o bezea ferma si lucioasa. Se adauga galbenusurile, esenta de vanilie, coaja rasa de la o lamaie, untul topit si racit si faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor, pana se omogenizeaza compozitia, apoi se toarna in tava peste ananas si caramel. Se coace prajitura timp de 35 minute, la foc mic, pe treapta a doua a aragazului. Se rastoarna apoi pe un platou si selasa sa se raceasca complet, apoi se decoreaza cu frisca.
Smantana pentru frisca se pune intr-un bol rece. Pentru ca frisca naturala sa se poata bate bine, trebuie ca atat smantana cat si vasul si paletele mixerului sa fie reci. Smantana se bate pana incepe sa se intareasca. Se adauga o lingura de zahar pudra si esenta de vanilie si se bate pana se intareste suficient cat sa se poata decora prajitura. Pentru o reusita sigura, eu adaug o jumatate de lingurita zeama de lamaie in smantana pentru frisca. Frisca batuta se pune intr-un posh cu dui stelat si se decoreaza prajitura.




 





Un comentariu:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.