duminică, 4 mai 2014

Prajitura cu bulion



Azi va aduc o prajitura veche (eu o stiu de peste 30 de ani, de cand o facea mama mea si mie imi placea tare mult). Asa ca am deschis caietul mamei, am citit reteta si am pus-o in practica. Sindura modificare e ca n-am pus stratul de gem la mijloc si am uns fiecare foaie cu gem, pentru ca nu vroiam sa fie confundata cu prajitura albinita, desi seamana foarte bine la gust cu albinita. E o prajitura ieftina, spornica, rapida si usor de facut in ciuda faptului ca trebuie coapte 4 foi.

Ingrediente pentru 4 foi: (tava 26/36)
-1 ou
-10 linguri zahar
-15 linguri ulei
-15 linguri suc de rosii
-1 lingurita praf de copt / bicarbonat de sodiu
-600 g faina

Crema:
-1 l lapte
-300 g zahar
-200 g gris
-coaja rasa de la o jumatate de lamaie
-zeama de la o jumatate de lamaie
-300 g unt
+
-1 borcan gem de prune

Intr-un bol incapator se pune oul, zaharul si uleiul si se amesteca bine cu o lingura, pana se topeste zaharul. Se adauga apoi sucul de rosii, care va da o culoare portocalie foilor. Se adauga si bicarbonatul de sodiu si se amesteca bine. Se adauga faina si se framanta un aluat nelipicios.Aluatul se imparte in 4 bucati egale si se coc 4 foi pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina. Foile se intind, se inteapa cu furculita din loc in loc sa nu se umfle si se coc aproximativ 8 minute. Ele trebuie sa ramana moi la atingere, sa nu fie uscate si casante.
Pentru crema, se pune grisul, zaharul, coaja de lamaie si laptele intr-un vas, se fierbe budinca la foc mic, amestecand in continuu sa nu se lipeasca. Cand e gata, se toarna zeama de lamaie si se amesteca bine budinca. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se amesteca cu untul spumat.  
Se ia prima foaie, se unge cu un strat subtire de gem de prune, se pune o treime din crema. Se pune a doua foaie, din nou gem, crema, a treia foaie, gem, crema, a patra foaie. Se pune prajitura in frigider minim 4-5 ore, apoi se poate pudra cu zahar si taia in bucati dreptunghiulare.







8 comentarii:

  1. Ce bine arata! Eu nu am facut pana acum dar ma tenteaza si pe mine, Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. De cand caut prajitura asta...! :) Ma bucur ca am dat de ea in formula in care o aveam si eu intr-un carnet pe care l-am pierdut. Si mai si arata foarte bine pozele tale.

    RăspundețiȘtergere
  3. O dream demult, pt. ca tare buna Mai era! Cand am plecat din Tara Nu am luat si caietul cu retete al mamei

    RăspundețiȘtergere
  4. In aluat se adauga praf de copt sau bicarbonat ? ...Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Am folosit făină care crește singură (are praf de copt ).A ieșit minunată! Poate modificați și la modul de preparare. ...unde specificați bicarbonatul și nu praful de copt.Sa aveți un an bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, ma bucur ca v-a placut reteta. Am sa corectez. Se poate folosi si bicarbonatul de sodiu si praful de copt, ambele ajuta la cresterea si fragezirea foilor.

      Ștergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.