sâmbătă, 17 mai 2014

Prajitura "After eight"




Aceasta prajitura va duce cu gandul la delicioasa ciocolata "After eight", o ciocolata amaruie cu umplutura fina de crema mentolata.

Blat:
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-6 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 plic praf de copt

Sirop:
-4 linguri zahar
-150 ml apa
-esenta menta sau rom

Mousse de ciocolata neagra
-180 g ciocolata neagra Primola
-150+150 ml frisca lichida
-1/3 plic gelatina hidratata in apa

Mousse de ciocolata alba cu menta
-90 g ciocolata alba
-100+150 ml frisca lichida
-2 linguri sirop concentrat de menta
-2/3 plic gelatina hidratata

Ganaghe de ciocolata
-100 ml frisca lichida
-90 g ciocolata neagra

Glazura:
-180 g ciocolata cu lapte
-150 ml frisca lichida

Pentru blat, se bat albusurile spuma. Separat, se pun galbenusurile cu zaharul, apa si uleiul intr-un bol si se bat cu mixerul pana se albesc, isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauha faina amestecata cu cacao si praf de copt. Apoi se lasa mixerul deoparte, se adauga albusurile batute spuma si se amesteca cu o paleta sau cu o lingura, amestecand de jos in sus, sa ramana o compozitie aerata. Se toarna comopozitia intr-o tava 20/30 tapetata cu hartie de copt si se coace blatul 35 minute la foc mic in cuptorul preincalzit. Dupa ce sa racit se taie blatul in doua foi egale.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zaharul, apoi se adauga esenta.
Pe un platou se pune prima foaie de blat, se insiropeaza cu jumatate din sirop, se pune de jur imprejur inelul detasabil si se prepara prima crema, mousse-ul de ciocolata neagra.
Intr-un vas, pe baie de aburi se pune ciocolata neagra rupta bucati impreuna cu 150 ml frisca lichida. Se amesteca pana se topeste ciocolata. In crema calda se pun gelatina hidratata si se lasa crema sa se racoreasca. Nu trebuie sa fie rece, pentru ca daca e lasata prea mult, se va intari de la gelatina. Se bate restul de frisca (150 ml) si se adauga crema de ciocolata. Se pune crema astfel obtinuta peste blatul insiropat si se da tava la frigider. Intre timp se pregateste ganacse-ul de ciocolata.
Tot intr-u vas pe baie de aburi, se pune ciocolata rupta impreuna cu frisca si se amesteca pana se topeste ciocolata si rezulta o crema omogena. Crema astfel obtinuta se lasa sa se raceasca putin, atat cat sa nu fie fierbinte si se toarna peste mousse. Va fi mai mult ca o glazura, pentru ca nu se va bate sa fie ca un ganache adevarat. Din nou se pune tava la frigider pana pregatim mousse-ul de ciocolata alba cu menta.
Mousse-ul de ciocolata alba cu menta se pregateste  la fel ca si cel de ciocolata neagra.
Intr-un vas, pe baie de aburi se pune ciocolata alba rupta bucatele, impreuna cu 100 ml frisca lichida. Cand s-a topit ciocolata, se adauga siropul de menta si 2/3 din gelatina hidratata. Cand crema s-a racorit putin, se amesteca cu 150 ml frisca batuta. Se pune mousse-ul astfel obtinut peste stratul de ganache. Deasupra se pune al doilea blat insiropat. Se lasa prajitura la frigider minim 2 ore, dupa care se taie in 24 bucati egale si se glazureaza.
Pentru glazura de ciocolata, procedam la fel ca si la ganache, topim ciocolata pe baie de aburi impreuna cu frisca si punem cate o lingura de ciocolata pe fiecare patratica de prajitura.
Apoi ornam cu frisca. Eu am batut 100 ml frisca lichida si am adaugat o lingurita din ciocolata de la glazura.
Enjoy!









2 comentarii:

  1. buna ce bine arata te rog pui reteta ai un blog minunat retete super succes in continuare cu drag ely

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc din suflet toate cele bune cu drag ely

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.