luni, 23 ianuarie 2017

Chiftelute cu cartofi si sos de smantana


Azi va aduc o reteta simpla si gustoasa, ca de obicei. :) Am tot vazut intr-o perioada pe diverse grupuri de pe facebook aceasta reteta intens comentata, apreciata sau criticata deopotriva. Eu am adaptat-o dupa gustul nostru si a iesit perfecta. Drept dovada, o pregatesc foarte des, cel putin o data la doua saptamani. E ideala pentru ca se gatesc odata si cartofii si chiftelutele si e si sanatoasa, pentru ca se gateste la cuptor, chiftelutele nu sunt prajite, deci din partea noastra are numai plusuri.

Ingrediente:
-1 kg cartofi
-600 g carne tocata amestec porc-vita
-1 ou
-1 ceapa
-2-3 bucati usturoi
-sare
-piper
-boia de ardei dulce
-1 lingura pesmet
-putina verdeata (marar sau patrunjel)
1 lingura ulei pentru uns tava

Sos de smantana:
-200 g smantana
-1 lingurita mustar
-100 ml suc de rosii
-1 lingura ketchup (ideal e cel facut in casa)
-sare
-piper

Cartofii se curata si se taie in sferturi. Se pun intr-un vas cu apa si o lingurita sare si se fierb maxim 5 minute, dupa care se scurg si se pun intr-un vas termorezistent, uns cu ulei.
Pentru chiftelute, se amesteca intr-un vas, carnea tocata, oul, ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit, pesmetul, sare, piper, boia de ardei si putin marar. Se amesteca si cu mainile umezite se formeaza chiftelute nu foarte mari, cam de marimea perisoarelor. Chiftelutele se pun in tava peste cartofi, se pune si putina verdeata (mie imi place mult mararul, dar puteti pune si patrunjel), se acopera tava cu folie de aluminiu si se pune in cuptor pentru 45 minute. Intre timp se face sosul, amestecand toate ingredientele. Dupa cele 45 minute, se scoate tava, se indeparteaza folia, se pune sosul peste chiftelute si cartofi si se mai pune tava in cuptor pentru 10-15 minute. Cam asta e tot. :)
Enjoy!




Un comentariu:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.