miercuri, 1 ianuarie 2014

Tort ceas


Am incheiat anul cu un tort si il incep pe cel nou tot cu un tort. :) 
De aceasta data cu mousse de ciocolata si visine si mousse de mascarpone. Si cu multumirile si gandurile me bune pentru voi, toti cei ce imi urmariti si imi cititi postarile.

Blat:
-8 albusuri
-8 linguri zahar
-8 linguri faina
-2 linguri cacao
-3 linguri ulei
Sirop:
-visinata
-suc de visine
Mousse de ciocolata cu visine:
-150 g ciocolata neagra
-350 ml frisca lichida
-5 g gelatina
-300 g visine congelate
Mousse de mascarpone:
-250 g mascarpone (Exquisa)
-400 ml frisca
-90 g ciocolata alba
-4 galbenusuri
-4 linguri zahar pudra (se poate si mai mult dar eu n-am vrut ceva foarte dulce)
-10 g helatina
Glazura:
-180 g ciocolata cu lapte (Laura)
-4-5 linguri frisca lichida
Bordura:
-hartie de copt
-100 g ciocolata neagra
-50 g ciocolata alba

Blatul l-am facut doar din albusuri pentru ca mi s-au adunat destul de multe. Am mai si congelat din ele.
Pentru blat, se bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea lucioasa si tare. Se adauga apoi uleiul, se bate in continuare pana se amesteca bine, apoi lasam mixerul deoparte si adaugam faina amestecata cu cacao. Eu n-am pus praf de copt dar nici n-a fost nevoie. Cu o lingura sau cu o spatula se amesteca bine pana se inglobeaza toata faina amestecata cu cacao. Se toarna compozitia in taca de tort tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 30 minute pana trece testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a racit de tot, se taie in doua.
Mousse de ciocolata:
Visinele se scot din congelator cu cateva ore inainte si se lasa sa se decongeleze. Se pun intr-o strecuratoare, iar sucul rezultat se amesteca cu visinata si se foloseste la insiroparea blaturilor. Gelatina se hidrateaza in putina apa.
Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-o cratita impreuna cu 150 ml frisca si se topeste pe baie de aburi, amestecand din cand in cand. Cand s-a topit toata ciocolata, se adauga gelatina hidratata, apoi dupa ce crema de ciocolata s-a mai racit, se adauga restul de 200 ml frisca batuta si visinele. Atentie, ciocolata trebuie sa se raceasca dar nu atat incat sa  se inchege gelatina, pentru ca nu se mai poate amesteca apoi cu frisca.
Primul blat se insiropeaza si pe mijloc se pune un inel facut din carton si invelit in folie. Se toarna crema de ciocolata si se pune in frigider pana se intareste bine crema. Intre timp se prepara mousse-ul de mascarpone.
Mousse de mascarpone:
Mai intai se hidrateaza gelatina in putina apa si se lasa sa se umfle. Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra si se pun pe baie de aburi. Se amesteca pana se topeste zaharul si rezulta o crema asemeni unei smantani. Se adauga ciocolata alba rupta in bucatele si se amesteca in continuare pana se topeste ciocolata. Se adauga gelatina hidratata si se lasa crema sa se racoreasca, apoi se adauga frisca batuta. Se scoate tortul din frigider, se indeparteaza inelul improvizat din carton si se toarna mousse-ul de mascarpone . Deasupra se aseaza cel de-al doilea blat insiropat si se pune din nou tortul la frigider pana se intareste crema. Eu l-am facut seara si l-am lasat pana dimineata, cand am ornat tortul.
Pentru glazura se topeste ciocolata si se adauga 4-5 linguri frisca lichida sau atat cat e nevoie, sa rezulte o glazura cremoasa si usor de intins. Se intinde glazura pe tort cu ajutorul unui cutit cu lama lunga si dreapta se niveleaza si se lasa in frigider o ora, dupa care se face bordura de ciocolata.
Pentru bordura, mai intai se taie o fasie de hartie de copt la dimensiunea dorita. Se topeste ciocolata neagra , simpla, fara a adauga altceva si se intinde cu ajutorul unui cutit pe foaia de copt. Se inveleste apoi foaia in jurul tortului si se pune in frigider 10 minute. Se desprinde apoi foaia. Se topeste ciocolata alba, se pune intr-o punga careia i se taie un copt, apoi se spriteaza pe hartie de copt formand o dantela. Se inveleste din nou in jurul tortului, se mai lasa la frigider 10 minute dupa care se desprinde foaia. Rezulta o bordura frumoasa, dantelata dupa cum se poate vedea in imagini. Se orneaza cu frisca pe margine, pentru a masca imperfectiunile si se decoreaza dupa imaginatie. In cazul meu a fost un ceas din pasta de zahar.






6 comentarii:

  1. La multi ani si un An Nou cu sanatate si belsug!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat tort! An nou fericit si cu sanatate multa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani!!! Impecabil tortul!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos ti-a iesit tortul si ce bun trebuie sa fie! Numai bine iti doresc in noul an, Cristina!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani 2014! Iti doresc un an nou plin cu bucurii, sanatate si impliniri pe toate planurile!

    RăspundețiȘtergere
  6. El corte es ideal.
    La decoración bien chula.
    Un saludito

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.