vineri, 4 noiembrie 2016

Prajitura cu gem si bezea



Pentru ca am camara plina cu gemuri si nu le mananca nimeni (anul viitor sigur nu mai fac :P ) si pentru ca am vrut altceva decat clatite, azi am facut o prajitura simpla cu gem si bezea. Prajitura aceasta e foarte simplu de facut si merge foarte bine cu alta umplutura in loc de gem, de esemplu cu mere. cu branza dulce si stafide, cu visine, prune, etc.

Ingrediente: 
-3 galbenusuri 
-180 g zahar 
-2 linguri ulei
-2 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker
-coaja rasa de la o lamaie
-200 ml lapte
-200 gr faina
-1 plic praf de copt Dr. Oetker 

Bezea:
-3 albusuri
-100 g zahar
-1 lingura zeama de lamaie

Umplutura:
-1 borcn gem de capsuni

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat si uleiul, pana isi dubleaza volumul si se albesc. Se adauga apoi alternativ faina amestecata cu praful de copt si laptele. Se mixeaza pana cand devine o compozitie omogena de consistenta unei smantani groase.
Se toarna amestecul intr-o tava (20/30) tapetata cu hartie de copt si se coace prajitura aproximativ 20 minute. In timp ce prajitura se coace, pregatim bezeaua. Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si se bat in continuare pana se topeste zaharul. In final se adauga zeama de lamaie, care are rolul de a face bezeaua crocanta la exterior si moale si pufoasa in interior. (Asta daca nu prindeti o zi ploioasa si umeda, ca se duce naibii toata bezeaua. :P )
Dupa cele 20 minute, se scoate prajitura din cuptor, se unge cu gemul de capsuni si se acopera cu bezea, apoi se introduce in cuptor pentru inca 10 minute, dupa care se intredeschide usa cuptorului si se mai lasa prajitura 10 minute sa se usuce bezeaua si sa nu se inchida prea tare la culoare. Vorbesc strict de cuptoarele simple de aragaz, cum am eu. La cele electrice probabil se procedeaza altfel.
Se lasa prajitura sa se raceasca, apoi se taie cu un cutit bine ascutit.
Tips: Gemul se poate amesteca cu nuca prajita si tocata grosier. La fel si in bezea se poate adauga nuca macinata si deja prajitura va fi cu mult mai buna.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.