joi, 22 octombrie 2015

Prajitura desteapta cu ciocolata


Prajitura desteapta, prajitura inteligenta, cremsnit fals e arhicunoscuta deja si de cateva ori am facut si eu aceasta prajitura in varianta clasica. Dar varianta cu ciocolata n-am incercat-o pana acum. Insa reteta pe care am vazut-o pe blogul  Laurei Laurentiu mi-a placut foarte tare si azi a venit si randul ei. Pot sa va spun ca nu credeam ca e atat de buna ,dar e mult mai buna decat varianta clasica. De ce e atat de desteapta aceasta prajitura? Pai pentru ca pur si simplu se amesteca ingredientele si prajitura se face singura, adica se separa in trei straturi, o baza, o crema si un blat deasupra. Desi nu ma asteptam, Alex a fost super incantat de prajitura, mi-a zis doar ca e prea mica tava in care am facut prajitura si ca data viitoare sa fac portie dubla. :D Singurul lucru ce m-a nemultumit este ca blatul de deasupra a iesit prea gros, deci data viitoare voi lasa prajitura doar 40 minute si nu 45.

Ingrediente:
-4 oua 
-120 grame unt
-600 ml. lapte
-110 grame zahar pudra
-100 grame zahar tos
-50 de grame de cacao
-110 grame de faina
-1 praf de sare
-1/2 lingurita otet
-1 lingura extract de vanilie
-30 ml. cafea espresso foarte concentrata
-zahar pudra pentru presarat 

Ouale se separa si albusurile se bat spuma impreuna cu praful de sare. Se adauga zaharul tos si otetul si se bate in continuare pana rezulta o bezea ferma si lucioasa si zaharul se topeste.
 Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra si se spumeaza pana se albesc si isi dubleaza volumul. Se adauga untul topit, esenta de vanilie si cafeaua si se omogenizeaza.
Peste amestecul de galbenusuri se adauga faina amestecata cu cacao si laptele caldut. Se amesteca cu mixerul sau cu un tel si in final se adauga albusurile spumate. Compozitia va fi lichida, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie. Se toarna toata compozitia intr-o tava (24/24) tapetata cu hartie de copt si se coace prajitura 40 minute. Dupa cele 40 minute, se scoate prajitura, care va avea un aspect si o consistenta asemanatoare cremei de zahar ars, adica va fi destul de moale. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune in frigider , dupa care se poate taia si pudra cu zahar. Simpla si delicioasa.






Un comentariu:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.