marți, 9 mai 2017

Friptura de rata


Zilele trecute am cumparat din kaufland o rata. Sincera sa fiu, rareori cumpar rata sau curcan si asta pentru ca Alex prefera puiul. Si nici noi nu ne dam in vant dupa alte pasari in afara de pui. Si dupa experienta cu rata asta, s-ar putea sa mai treaca mult timp pana voi mai cumpara alta. Nu ca n-ar fi buna friptura de rata, dar mi-a luat cel putin 2 ore pensatul. Am curatat la la ea de mi-a venit acru. In fine....dupa vreo doua ore de curatat la ea si alte doua ore de stat in cuptor, a rezultat o friptura rumena, delicioasa, aromata.

Ingrediente:
-1 rata (aproximativ 2 kg)
-3 linguri sos de soia
-1 lingura miere de albine
-1 lingura ketchup
-5 catei de usturoi
-putina sare
-piper
-rozmarin
-boia de ardei dulce
-1 mar
-1 punga pentru fripturi

Rata se spala si se curata de cotoarele penelor. Cum spuneam mai sus, operatie migaloasa si de durata. Se sterge apoi cu hartie absorbanta.
Intr-un bol se amesteca mierea, ketchupul, sosul de soia si toate condimentele si cu acest amestec se unge rata pe exterior si in interior. Marul se taie in sferturi si se se umple rata cu bucatile de mar.
Rata astfel pregatita se pune in punga pentru fripturi. Se leaga strans punga, apoi cu un ac se inteapa punga din loc in loc, Aceasta operatie este necesara pentru ca altfel punga se va umfla ca un balon, riscand sa explodeze in cuptor si sa murdareasca tot cuptorul. Rata se lasa in cuptor aproximativ 2 ore, dupa care se taie punga si se scoate, se scurge o parte din grasime si se mai lasa 10 minute sa se rumeneasca. Se serveste cu garnitura preferata.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.